Sepsiksen ehkäisy

Sepsiksen ehkäisy

Nämä tosiseikat ja vinkit on suunniteltu siten, että ne auttavat lisäämään tietämystä käsihygienian ja haavanhoidon tärkeydestä vähennettäessä sepsiksen esiintyvyyttä.
Pelasta ihmishenkiä lisäämällä sepsistä koskevaa tietämystä
Sepsis, jota joskus kutsutaan väärin verenmyrkytykseksi, on potilaan oman kehon hengenvaarallinen vaste jo olemassa olevaan infektioon. Sepsis aiheuttaa vuosittain keskimäärin kuusi miljoonaa kuolemaa maailmanlaajuisesti. Se on infektion aiheuttaman kuoleman pääasiallinen syy ja yleisempi kuin sydänkohtaukset. Itse asiassa sepsiksen on havaittu liittyvän edistävänä tekijänä kolmannekseen kaikista sairaalakuolemista. Sepsistä voidaan kuitenkin ehkäistä – ja tietoisuus tästä tilasta on ensimmäinen kriittinen askel ihmishenkien pelastamisessa.
 
 
Ajattele hygieniaa. Ryhdy ehkäisytoimiin. Huolehdi potilaista.
Tork on kehittänyt terveydenhoidon ammattilaisten avuksi helposti muistettavan kolmivaiheisen toimintakehotuksen infektioiden ja sepsiksen vähentämiseksi potilaiden keskuudessa: Ajattele. Toimi. Huolehdi.
 
Ajattele: Ennen kuin toimit normaalirutiinin mukaan, varmista, että muistat ehkäisevät hygieniaohjeet, kuten WHO:n käsihygieniaa koskevat viisi muistisääntöä, sekä leikkauksen jälkeisen haavanhoidon tai laitoksesi mikrobilääkkeiden käytön hallintaohjeet.
Toimi: Varmista hygienian noudattaminen infektio- ja sepsisriskin vähentämiseksi suorittamalla tarvittavat toimet. Muista esimerkiksi desinfioida kädet ennen potilaan hoitamista ja sen jälkeen, seurata potilaiden haavoja huolella infektion kehittymisen ehkäisemiseksi tai tarkistaa potilaan rokotushistoria.
Huolehdi: Palaa asianmukaisen intervention jälkeen takaisin potilaiden hoitamiseen turvallisessa ympäristössä.