Mikä on värien merkitys arkkitehtuurissa?

Värien merkitys arkkitehtuurissa

Colors_article_300x300.jpgYmpäristöpsykologit ovat jo pitkään ymmärtäneet värien merkityksen suorituskyvylle, terveydelle ja hyvinvoinnille. Nyt Tork, SCA:n globaali tuotemerkki, on tuonut mukaan modernin tekniikan.
 
Missä tahansa oleskelemmekin – asunnoissa, työpaikoissa ja paikoissa, joissa vierailemme – ympärillämme on aina arkkitehtuuria, joka pyrkii välittämään tunteita, vaikuttamaan mielialaamme tai luomaan meitä koskettavan ilmapiirin. Malli ja muoto ovat siinä olennaisessa osassa. Värilläkin on silti merkittävä rooli. 
 
SCA:n globaali tuotemerkki Tork vie värin seiniä, lattioita ja kattoja pidemmälle, sellaisiin tärkeisiin yksityiskohtiin kuin kattaustuotteet. Nämä ovat yksityiskohtia, jotka tukevat yleistä värimaailmaa mutta joita kuluttajat voivat myös koskettaa ja tunnustella.
 
Innovatiivista tutkimustekniikkaa
Ympäristöpsykologit ovat jo pitkään ymmärtäneet värien merkityksen suorituskyvylle, terveydelle ja hyvinvoinnille. Tästä on olemassa paljon tutkittua tietoa. Modernin tekniikan käyttö on kuitenkin tehnyt tutkimuksista entistä kiehtovampia. Tork halusi selvittää asiaa tarkemmin yhdessä tutkimustoimisto United Mindsin kanssa. Yritykset toteuttivat yhdessä tutkimuksen, jonka tarkoituksena oli selvittää värien vaikutusta ihmiseen modernien, aivosähkökäyrää seuraavien EEG-laitteiden sekä sykettä tarkkailevien rannemittareiden avulla.
 
”Vaikka moni muukin osa-alue voi vaikuttaa siihen, miten ihminen havaitsee arkkitehtuurin ja sisustuksen, väri on kuitenkin olennaisessa osassa. Tutkimustulostemme tarkoitus ei ole haastaa nykyisiä teorioita, vaan nostaa esiin näkökulma, joka keskittyy värien käyttöön tietyissä ympäristöissä”, sanoo Catherine d’Hubert, SCA Torkin Tork-kattaustuotteiden Euroopan valikoiman johtaja.
 
Tutkimus
Yhteensä 16 asiakkaalle tarjottiin kokemus kahdeksasta erivärisestä ympäristöstä The Color Factory -nimisessä paikassa Tukholmassa. Kukin alue oli suunniteltu siten, että ravintolan sisustus oli kokonaan yksivärinen, aina seinistä ja lattioista huonekaluihin ja kattaustuotteisiin.
Colors_article_400x300.jpg
 
Analyysissa ilmeni eri värien aiheuttamia selkeitä ja toistuvia kaavoja mielialoissa ja tunteissa. Värien havaittiin sopivan erilaisiin elämyksiin, jotka vaihtelivat romanttisista päivällistreffeistä viralliseen liikelounaaseen. Esimerkiksi punainen edistää vahvoja tunnesiteitä ja luovuutta, joten se sopii ravintoloihin ja iltatilaisuuksiin sekä kokoushuoneisiin, joissa tavoitteena on lisätä virikkeellisyyttä. Sininen toisaalta tuo mukanaan rauhallisuutta, joten se soveltuu perheravintoloihin ja hiljaisiin tiloihin, joihin työntekijä voi vetäytyä keskittymään ja palautumaan stressistä.
 
Vaikka tutkimus on suunnattu ravintoloiden tarpeisiin, tulokset soveltuvat myös moniin muihin arkkitehtonisiin ympäristöihin.
 
Kaikkien tietojen ja tulosten pohjalta on laadittu kattava profiili jokaisesta väristä. Tarkoitus on tarjota hyödyllisiä tietoja ja ajateltavaa arkkitehdeille, jotka suunnittelevat toimistoalueita, ravintoloita ja hotelleja. 
 
Mitkä värit täydentävät suunnitelmaasi? Lisätietoja täällä.