Mikä on sinun värisi?

Mikä on sinun värisi?

Värit vaikuttavat ihmisen mielialaan ja käytökseen. Ravintolassa asiakkaan kokemukseen vaikuttaa useampikin seikka, mutta värit ovat ratkaisevia. Tork haluaa tarjota väreillä innoitusta ja energiaa. Siksi olemme käyttäneet aivoaaltoteknologiaa selvittääksemme, miten ihmiset reagoivat eri väreihin.

experiement_445x210.jpg

Väriravintola-koe

16 asiakasta sai käyttöönsä aivoaaltoja mittaavat kuulokkeet. Heille esiteltiin 8 eriväristä ravintolaympäristöä. Jokaisessa ympäristössä kaikki oli samanväristä - seinistä ja lattiasta aina kalusteisiin ja kattaustuotteisiin. 
 
Asiakkaita pyydettiin maistamaan juomaa ja pieniä macaron-leivoksia, joiden väri oli sama kuin ympäröivän tilan. Muuten leivokset olivat aivan samanlaisia. Jokaisessa värimaailmassa mitattiin asiakkaiden aivoaallot ja sydämen syke. Lisäksi osallistujia pyydettiin vastaamaan kyselyyn, jossa tiedusteltiin heidän reaktioitaan. Kokeesta saadut tiedot analysoitiin, ja tietojen perusteella on luotu kullekin värille oma profiilinsa.

Meditatiivinen vihreä

Aivoaaltotulosten mukaan vihreällä värillä on elvyttävä vaikutus. Väri on erittäin rentouttava ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Vihreässä huoneessa myös sydämen syke laski keskimääräistä alhaisemmaksi. Koehenkilöt myös kuvailivat vihreää väriä rentouttavaksi, rauhalliseksi ja ystävälliseksi. Sen katsottiin sopivan ystävien kanssa nautittavalle lounaalle tai kahville. Vihreä ympäristö on palauttava ja tervehdyttävä - ei niinkään innostava tai romantiikannälkää ruokkiva.

Green_445x445.jpg

Onnellinen oranssi

Oranssi miellettiin yleisesti ottaen moderniksi ja hauskaksi väriksi. Se liitettiin lasten ja ystävien kanssa vietettyihin onnellisiin hetkiin. Toisaalta oranssia pidettiin hieman epäromanttisena ja stressaavana eikä kovinkaan ylellisenä. Aivoaaltojen ja sydämen sykkeen perusteella oranssi voi olla neutraalimpi vaihtoehto kuin muut voimakkaat värit, esimerkiksi keltainen. Oranssi tuotti myös jonkin verran gamma-aivoaaltoja, jotka liittyvät oppimiseen ja tietojen käsittelyyn.

Orange_445x445.jpg

Hienostunut musta

Musta on monimutkainen väri. Se miellettiin ylelliseksi, moderniksi ja hienostuneeksi mutta toisaalta hieman töykeäksi ja tylsäksi. Sitä pidettiin erityisen sopivana tyylikkäille päivällisille tai iltadrinkeille - siis tilanteisiin, joihin lapsia ei oteta mukaan. Aivoaaltotuloksissa ilmeni runsaasti luovuutta ja innostusta mutta myös keskittymiskyvyn heikkenemistä. Siksi tämä väri ei vaikuta hyvältä valinnalta liiketapaamisiin.

Black_445x445.jpg

Jännittävä keltainen

Keltainen on jännittävä ja hauska väri. Se sopii innostaviin ympäristöihin. Aivoaaltotulosten perusteella keltainen väri piristää ja parantaa keskittymiskykyä. Toisaalta se voi myös aiheuttaa stressiä. Keltainen väri nosti sydämen keskimääräistä ja maksimisyketasoa. Värin miellettiin sopivan aamiaiselle, ehkäpä piristämään mieltä ja tuomaan lisäenergiaa aamuihin. Keltainen on myös kaikkein suosituin väri koko perheelle suunnatuissa tapahtumissa.

Yellow_445x445.jpg

Romanttinen punainen

Punainen herättää voimakkaita tunteita ja erottuu joukosta. Punainen väri tuotti delta- ja theeta-aivoaaltoja, jotka ilmentävät voimakkaita tunteita ja luovuutta. Stimuloivasta ympäristöstä kertoi myös kohonnut syketaso. Punainen liitetään voimakkaasti romanttisiin tapaamisiin ja iltadrinkkeihin, mikä ei oikeastaan ole yllättävää. Tässä värissä on kuitenkin myös jännittävä ja hauska puolensa.

Red_445x445.jpg

Rauhoittava sininen

Sinisellä värillä saatiin esille runsaasti delta-aaltoja, jotka liittyvät syvään rentoustilaan. Theeta-aaltojen runsaus puolestaan viittaa luovuuteen ja voimakkaisiin tunteisiin. Tämä vastaa sitä, että sinistä kuvattiin ystävälliseksi, rauhalliseksi ja rentouttavaksi. Sinisen miellettiin sopivan hyvin koko perheelle suunnattuihin aamiaistarjoiluihin tai kahvitilaisuuksiin. Kovin hyvin sen ei katsottu sopivan ylelliseen ravintolakokemukseen tai liiketapaamisiin.

Blue_445x445.jpg

Perinteinen ruskea

Ruskea tuotti melko vähän aivoaaltoja, mikä tarkoittaa sen olevan neutraali väri. Delta-aaltojen ja sydämen sykkeen perusteella voidaan päätellä, että ruskea voi olla myös rentouttava väri. Ruskea mielletään perinteiseksi, neutraaliksi ja rentouttavaksi. Se ei ehkä ole paras valinta, jos halutaan luoda innostava ilmapiiri, mutta sopii kyllä perinteisiin tilaisuuksiin. Ruskea on myös helppo sovittaa yhteen muiden värien kanssa.

Brown_445x445.jpg

Ylellinen valkoinen

Valkoinen erottui kaikista muista väreistä eikä tuottanut juurikaan aivoaaltoja. Tämä kertoo sen olevan neutraali väri ja aivan kuin tyhjä taulu, johon jokainen maalaa oman kokemuksensa. Valkoinen mielletään parhaaksi väriksi liiketapaamisiin. Tämän värin katsotaan olevan ylellinen ja moderni, mutta siihen ei liity mitään tunteita, kuten hauskuutta 
tai jännittävyyttä. Valkoinen sopiikin neutraalin ja häiriöttömän ilmapiirin luomiseen.
White_445x445.jpg

Värikoetta aloittamassa

Starting off_445x210.jpg


Macarons__445x210.jpg

Kokeessa tarjottiin macaron-leivoksia eri väriympäristöissä. Leivoksia oli kahdeksaa eri väriä, mutta makuja oli vain yksi.

Väriteoria

"Goethe esitti ensimmäisen väriteorian vuonna 1810. Tarkoitus ei ole kumota olemassa olevaa teoriaa, vaan ennemminkin tuoda esille uusia, erityisesti ravintolaympäristöön liittyviä näkökohtia", kertoo Catherine d'Hubert, European Assortment Manager for Table Top, Essity Tork.

Löydä oma värisi!

Tuloksista on muokattu ravintolallesi väriopas


Tulosta Lataa