Värien vaikutus ravintolakokemukseen

Värit vaikuttavat ihmisen mielialaan ja käyttäytymiseen. Ravintolassa moni tekijä vaikuttaa ravintolakokemukseen, värit ovat niistä kuitenkin kriittisimpiä. Pohtiessaan inspiraatiota tuotteidensa väreihin, SCA ja sen globaali tuotemerkki Tork tutkivat aivokäyriä mitatessaan miten asiakkaat reagoivat eri väreihin. Tulokset olivat selkeitä ja eri värit herättävät erilaisia mielialoja ja tunteita.

Tork tutki eri värien vaikutusta ravintola-asiakkaisiin. Tutkimus osoitti selkeitä ja toistuvia kaavoja mielialassa ja tunteissa eri värien osalta. Värien koettiin myös olevan sopivia erilaisille aterioille ja eri tarkoituksiin, kuten romanttiselle illalliselle ja liikelounaalle. Esimerkiksi punainen väri stimuloi vahvaa tunnesidettä ja luovuutta, kun sininen väri taas viestii rauhallisesta ympäristöstä. Kokeesta saatu tieto ja löydökset analysoitiin, jotta jokaiselle värille saatiin oma profiili. Tutkimuksen tarkoituksena on antaa inspiraatiota ja luoda pohdintaa värien ympärille ravintola-alalle ja muille HoReCa-alan toimialoille.

”Värit ovat olleet olemassa aina, mutta aivokäyrän tutkimiseen käytettävä teknologia on uutta. Euroopan suurimpana kattaustuotteiden tuottajana, halusimme käyttää mahdollisuutta tutkia kuinka värit vaikuttavat ravintola-asiakkaiden kokemukseen. Värit tekevät elämästä rikkaampaa ja tämä pätee myös ravintoloihin. Uutta autoa ostaessa saatetaan käyttää aikaa auton värin miettimiseen. Mutta miten on kattaustuotteiden värien kanssa?”, kertoo tuotepäällikkö Nina Rantanen SCA Tork.

Tork teki kokeen, jossa 16 asiakkaalle asennettiin aivosähkökäyrää (EEG) mittaavat pannat. Asiakkaat saivat kokea kahdeksan erilaista ympäristöä, kahdeksassa eri värissä. Jokainen ympäristö oli lattiasta kattoon yksivärinen sisältäen perinteiset ravintolaelementit. Jokaista asiakasta pyydettiin maistamaan juomaa ja macaron-leivosta, jotka noudattivat kyseisen tilan värimaailmaa. Aivokäyrää ja sydämen sykettä analysoitiin yhdessä kyselyn kanssa värien aiheuttaman reaktion mittaamiseksi.

“Goethe kehitti ensimmäisenä väriteorian vuonna 1810. Tekemämme koe ei ole yritys haastaa olemassa olevaa teoriaa, vaan vahvistaa sitä uusilla näkemyksillä, jotka liittyvät ravintolamaailmaan”, Rantanen jatkaa.


Mietiskelevä vihreä: Aivokäyrät osoittavat vihreällä olevan elvyttäviä, voimia antavia ja jopa immuniteettia parantavia ominaisuuksia. Vihreässä huoneessa sydämen syke oli alle keskitason ja värillä oli syvärauhoittava vaikutus. Vihreä väri kuvailtiin rauhoittavaksi, rauhalliseksi ja viihtyisäksi. Sen koettiin olevan sopiva väri lounaalle tai kahville ihmisten kanssa jotka tuntee hyvin. Vihreä loi pikemminkin parantavan ja palauttavan ympäristön kuin jännittävän tai romanttisen kokemuksen.
Iloinen oranssi: Oranssi koettiin ennen kaikkea moderniksi ja hauskaksi väriksi, johon liittyy iloiset kokemukset yhdessä lasten ja ystävien kanssa. Oranssin koettiin olevan myös epäromanttinen, hiukan stressaava ja vastakohta ylelliselle. Aivokäyrä ja sydämen syke osoittivat, että oranssi voi olla muita voimakkaita värejä, kuten keltainen, neutraalimpi. Oranssista tuli myös keskitason gamma-aaltoja, jotka yhdistetään oppimisprosessiin.
Hienostunut musta: Musta on monimutkainen väri. Se koettiin ylellisenä, modernia ja hienostuneena, mutta samalla se koettiin myös tylsänä ja torjuvana. Se miellettiin sopivan hienostuneelle illalliselle tai drinkeille, sellaisiin tapahtumiin jolloin lapset jätetään kotiin. Aivokäyrän lukemat osoittivat korkeita luovuuden ja kiihottumisen merkkejä, mutta myös alhaista keskittymiskykyä, mikä tekee tilasta vähemmän houkuttelevan liiketapaamisille.
Innostava keltainen: Keltainen on innostava ja hauska väri. Se sopii herättävään ympäristöön. Aivokäyrät osoittivat tiedostavaa ja keskittynyttä tilaa, mutta ääritapauksissa myös korkeampaa stressitasoa. Sekä sydämen sykkeen keskiarvo että korkein arvo olivat korkeita keltaista väriä tutkittaessa. Värin koettiin sopivan aamiaishetkeen, tunnelman piristämiseen ja aamun energialataukseen. Keltainen oli kaikista suosituin väri lapsia ajatellen.
Romanttinen punainen: Punainen erottuu ja yllyttää voimakkaisiin tunteisiin, eikä sulaudu massaan. Aivojen delta ja theta-käyrät reagoivat voimakkaasti punaiseen, mikä tarkoittaa vahvaa tunnesidettä ja korkeaa luovuuden astetta. Sydämen syke oli punaisessa huoneessa myös korkea, kertoen stimuloivasta ympäristöstä. Ehkä ei yllätä, että punainen yhdistetään voimakkaasti romantiikkaan ja iltadrinkkeihin. Punaisesta löytyy myös leikkisä puoli.
Rauhallinen sininen: Sininen aiheutti korkeita delta-aaltoja aivoissa, mikä tarkoittaa syvän rauhallista tilaa. Korkeat theta-aallot kertovat luovuudesta ja vahvasta tunnesiteestä. Tämä vahvistaa aiempaa tietoa, että sinistä pidetään kotoisana, rauhallisena ja rauhoittavana. Sinisen koettiin toimivan hyvin lapsiystävällisissä paikoissa aamiaisella tai kahvilla. Liiketilaisuuksiin ja ylellisiin hetkiin sinisen ei koettu sopivan.
Perinteinen ruskea: Ruskea sai alhaisimmat aivokäyrä-lukemat, joka indikoi sen olevan neutraali väri. Delta-aaltojen ja sydämen sykkeen mukaan ruskea edesauttaa rentoutumista. Ruskean koetaan olevan perinteinen, neutraali ja rauhoittava. Se ei ehkä ole paras valinta voimakkaiden kokemusten luomiseksi, mutta se koettiin hyvänä värinä perinteisiin paikkoihin ja se sopii hyvin yhteen muiden värien kanssa.
Ylellinen valkoinen: Valkoinen erottui ja paljasti aivokäyriä kaikissa aalloissa, mikä indikoi värin olevan neutraali väri ja tyhjä kangas asiakkaiden kokemukselle. Valkoinen koettiin parhaaksi väriksi liikelounaalle ja sitä pidettiin ylellisenä ja modernina. Valkoinen ei tuottanut voimakkaita tunteita, kuten hauskuutta ja jännitystä. Väri on sopiva neutraalin ilmapiirin luomiseen, jonka tarkoituksena ei ole siirtää asiakkaan huomiota muualle.


Tutkimuksessa käytetyt värit tulevat Torkin kattaustuotteista ja sarjan lautasliinoja käytettiin osana tutkimuksen yksiväristä kattausta. Torkilla on kattava kattaustuotteiden, kuten lautasliinojen, annostelijaliinojen ja painatettujen lautasliinojen valikoima. Lukuisten värivaihtoehtojen lisäksi, valikoimasta löytyy useita eri kokoja ja laatuja, jolloin lautasliinat voidaan valita käytännöllisistä paperiliinoista korkealaatuisiin kertakäyttöisiin lautasliinoihin, joissa on ylellinen tekstiilin tuntu ja ulkonäkö.

•    Linkki korkealaatuisiin kuviin


Lisätietoa väritutkimuksesta
United Minds – tutkimustoimisto toteutti tutkimuksen Torkin toimesta. Tutkimuksen tarkoituksena oli testata miten värit vaikuttavat ruokailukokemukseen. Koe pidettiin Tukholmassa, Ruotsissa Färgfabrikenin (Väritehdas) tiloissa joulukuun 2. päivä 2015. Kokeeseen osallistui 16 henkilöä ja he osallistuivat yhteensä neljään eri sessioon, jolloin saatiin 128 ainutkertaista kokemusta. Koehenkilöt rekrytoitiin varmistaaksemme mahdollisimman monipuolisen koehenkilöiden rakenteen. Jokainen koehenkilö varustettiin aivosähkökäyrää (EEG) mittaavalla laitteella (MindWave Mobile) ja sydämen sykettä mittaavalla rannekkeella (Mio FUSE). Koehenkilöt viettivät viisi minuuttia jokaisessa huoneessa. Jokaisen koetilanteen aikana EEG-laite tallensi viisi havaintoa per sekunti. Tuloksena oli noin 1500 aivokäyrän havaintoa per huone ja henkilö. Sydämen syke tallennettiin jatkuvana per huone. Jokaisen viiden minuutin session jälkeen, huoneet palautettiin alkuperäiseen tilaan ja koehenkilöt siirtyivät seuraavaan huoneeseen ja noudattivat identtistä kaavaa edellisen huoneen kanssa. Minimoidaksemme väsymyksen ja rutiinin tuomaa vaikutusta kokonaistuloksiin, tutkimus toteutettiin niin, että jokaisella huoneella oli sama määrä aloitus- ja lopetustilanteista. Kaikki tieto koottiin yhteen huone huoneelta ja analysoitiin ristiin toisten huoneiden kanssa mahdollisten erilaisten kokemusten paljastamiseksi. 


Lisätietoa aivokäyrästä
Aivokäyrät ovat aivojen sähköisiä ilmiöitä. Ilmiötä voidaan havainnoida viidellä eri aaltotaajuudella, jotka ovat korkeimmasta alhaisimpaan: gamma, beta, alpha, theta ja delta. Eri aivoaallot ovat yhteydessä eri toimintoihin aivoissamme. Esimerkiksi gamma-aallot ovat yhteydessä oppimis- ja tietoprosessiin ja beta-aallot ovat yhteydessä keskittymiseen ja ongelman ratkaisuun. Alpha-aaltojen toiminta kasvaa kun olemme rentoutuneessa tilassa, theta-aallot ovat yhteydessä luovuuden ja tunneyhteyden kanssa. Delta-aallot ovat yhteydessä syvimmän rentoutumisen ja voimia antavan tason kanssa. Joskus yksi aivoaalto on muita vahvempi, vaikka kaikki ovat aktiivisia yhtä aikaa. Tutkimusten avulla, tutkijat ovat pystyneet tulkitsemaan aivokäyriä.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Nina Rantanen
Product Manager Finland
AfH Professional Hygiene Europe
OY SCA HYGIENE PRODUCTS AB
Puhelin +358 9 50688402
Matkapuhelin +358 50 3300489
nina.rantanen@sca.com


Tulosta Lataa