Kitchen.tif

Nordic Choice Hotellin puhdas maku

Keittiömestari René Stene etsii innoitusta ulkomailta suunnitellessaan Quality Spa & Resort Sonin kesäruokalistaa. Hänen filosofiansa mukaan vieraille luodaan paras mahdollinen ravintolakokemus puhtailla raaka-aineilla ja hyvillä hygieniarutiineilla.

René Stene on ollut Rbar Dock & Dine -ravintolan keittiömestarina vuodesta 2008 lähtien tuossa vuonojen jalokivessä, Quality Spa & Resort Sonissa. Avoimessa keittiössään Stene varmistaa, että asiakkaat saavat nauttia aterioistaan konferenssien tai kylpylässä käymisen jälkeen. ”Käytämme puhtaita raaka-aineita ja kuorimme maailman kulinarismista kermat päältä. Saan innoitukseni sekä eurooppalaisesta että aasialaisesta ruuasta ja yritän käyttää paikallisesti kasvatettuja aineksia, kuten Jeløyan parsaa ja Ramme Gaardin tilan kasviksia”, Stene kertoo.
Keittiömestari löytää innoituksensa tämän kesän a la carte -ruokalistaan veden ääreltä.
”Monet asiakkaistamme haluavat kevyempiä ja yksinkertaisempia aterioita kesällä, ja me yritämme vastata tähän. Mutta ei kunnon pihviä haluavienkaan tarvitse olla huolissaan: tarjolla ei ole pelkkää kalaa ja äyriäisiä.”
 
Hygienia ja puhtaus – osa kokonaiskokemusta
Tämä huippuhieno ravintola palvelee hotellivieraita, merenkulkijoita ja paikallisia asukkaita, jotka pistäytyvät vain nauttimassa nopean lounaan. Stenen mielestä ruokalistan on oltava jännittävä ja yllättävä, jotta voidaan varmistaa kaikkien asiakkaiden hyvä ruokailukokemus.
Tämän lisäksi palvelulla ja hygienialla on keittiömestarin kannalta tärkeä rooli. ”Haluamme huolehtia erityisesti siitä, että ympäristö on puhdas sekä ravintolassa että kylpylä- ja kuntoilutiloissa. Meille hygienia on kaikki kaikessa. Siksi olemme optimoineet keittiön siten, että kaikki on yhdessä tasossa. Ei ole mitään koloja ja rakoja tai johtoja ja letkuja, jotka keräisivät pölyä ja likaa.”
 
Tork mukana tiimissä
Stene on mukana siivoustiimissä, ja hänen valintansa pyyhintä- ja puhdistusvälineiden toimittajaksi on Tork. ”Käytämme arkitettuja pyyhkeitä ja puhdistusliinoja kaikkeen puhdistukseen ja käsienpesuun. Tämä auttaa meitä pitämään työtasot puhtaina ja siisteinä”, kertoo Stene.
Annostelijat ja roska-astiat on sijoitettu strategisesti, aina saataville, jolloin kokkien ei tarvitse poistua paikaltaan etsimään paperia tai saippuaa.
Keittiömestari on oppinut luottamaan saman toimittajan monikäyttöliinoihin ruoka-aineiden valmistelussa ja itse ruuanlaitossa. Monikäyttöliinoja voi käyttää sekä siivilöintiin että lihan ja kalan pyyhkimiseen. Kangas, josta ne on valmistettu, ei nukkaa. Niinpä liinat ovat erittäin käyttökelpoisia. ”Tork kehittää jatkuvasti meille uusia sovelluksia ja auttaa meitä ylläpitämään korkeaa hygieniatasoa”, Stene sanoo.
 
Ruuanlaitto oppimiskokemuksena
Eräs hotellissa tarjolla olevista aktiviteeteista on Stenen vieraskeittiö. Täällä hotellivieraat voivat kokata itse ja oppia samalla lisää ruuasta. Vieraskeittiö on suosittu kaikenkokoisten yritysten parissa, ja monet yritykset käyttävätkin tätä aktiviteettia tiiminrakennusharjoituksissaan. 
”Kilpailuvietti saa hetkessä vallan, kun osanottajat jaetaan tiimeiksi ja jokainen tiimi saa oman raaka-aineita sisältävän ’mysteerikorinsa’”, Stene kertoo. 
Vieraat heittäytyvät kokkauskisaan täysin MasterChef-tyyliin, mutta ensin heille annetaan perusteellinen opastus, jossa käydään läpi keittiöhygienian tärkeys.
”Olemme valinneet esteettisiä, mustia ratkaisuja, jotka toimivat hyvin opetuskeittiössä. Tämä helpottaa hyvien hygieniarutiinien ylläpitoa, ja edetessämme rohkaisemme vieraita käyttämään usein saippua-annostelijoita ja pesualtaita”, Stene kertoo. 
”Kalaa ja lihaa ei saa koskaan pitää samalla leikkuulaudalla tai leikata samalla veitsellä. Ruokaa valmistettaessa ei saa koskaan kosketella kasvojaan tai hiuksiaan. Toisaalta huomaamme täällä, että monilla vierailla on paljon opittavaa”, Stene toteaa.
Yksi tärkeimmistä keittiömestarin opettamista asioista on työtason pitäminen puhtaana. Stene suosittelee lopettamaan yhden projektin kerrallaan ruokaa valmistettaessa. Näin vältytään työvälineiden ja eri raaka-aineiden sekoittamiselta keskenään. 
”Jos osaa pyyhkiä ja pestä pinnat ja työvälineet jokaisen toimenpiteen jälkeen, on helpompaa pitää kaikki puhtaana. Bocuse d’Orin kaltaisissa kansainvälisissä kokkikilpailuissa siisti työtaso on osa arvostelua. Tämä osoittaa, että hygienia on äärimmäisen tärkeää ammattikeittiössä. Siihen keskittymisen tulisi olla olennainen osa jokaisen kokin työskentelyä”, Stene selittää.
 
Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty
Rbar Dock & Dine -ravintolassa aloittamisestaan lähtien keittiömestari on lisännyt pesualtaiden ja annostelijoiden määrää keittiössä.
”Vasta jatkossa selviää, mitä muuta tarvitaan, mutta olemme nyt tehneet keittiöstä mahdollisimman hyvän. Kaikki toimii hienosti tuotteilla, joita meillä on”, sanoo Stene.
Rbarin keittiössä kaikki tarvittava on samassa tasossa, ruokakomerosta pakastimeen ja jääkaappiin. Näin vältetään siirtämästä likaa paikasta toiseen liikuttaessa kerrosten tai puhtaiden ja likaisten vyöhykkeiden välillä. ”Tärkeintä on tiedostaa, että on vielä suorittamassa tehtävää, vaikka ei fyysisesti seisokaan keittiöpöydän äärellä. Yritämmekin aina pysytellä omalla alueellamme”, Stene sanoo.

Tork kehittää jatkuvasti meille uusia sovelluksia ja auttaa meitä ylläpitämään korkeaa hygieniatasoa

René Stene

Rbar Dock & Dine -ravintolan keittiöpäällikkö