Motocross.JPG

Motocross – täydellisyyttä vaativaa urheilua

Se on adrenaliininsekaista jännitystä, ilmassa leijuvaa bensiinin katkua ja tunnetta, että jotain suurta tapahtuu ihan kohta. Se on vaativaa, likaista, rankkaa ja täynnä laskelmoituja riskejä. Kuljettajien on käytettävä tietyn tyyppistä älyä, tehtävä päätöksiä sekunnin murto-osassa, luettava reittiä ja tiedettävä, mihin asti pyörän ominaisuuksia voi venyttää.

PG Hjortmarker korjaa ruotsalaisten toivoa tulevissa maailmanmestaruuskilpailuissa yllä pitävän kuljettajan – oman poikansa Eddien – pyörää. Eddie on osa latvialaista CEC S.I. Racing -tiimiä, jossa uskotaan nuoriin norjalaisiin, ruotsalaisiin, latvialaisiin ja yhdysvaltalaisiin kuljettajiin ja tehdään yhteistyötä heidän kanssaan. Eddie aloitti kilpailemisen ollessaan seitsemänvuotias ja sai tuolloin 50cc:n lisenssinsä. Nykyään hän on 20-vuotias ja lajin suuria nimiä. 
 
Tiimi auttaa nuoria kuljettajia kehittymään lajissaan ja tarjoaa heille uran alussa parhaat mahdolliset olosuhteet. ”Saksalaiset ja hollantilaiset tiimit ovat nykyään parhaita, mutta Ruotsi oli vähän aikaa sitten yksi lajin suurmaista.”
 
Keskeltä tätä miehistä ympäristöä löydämme Aleksandra Steinbergin, tiiminjohtajan, joka vastaa PR:stä ja sponsorisuhteista sekä kaikista käytännön asioista, kuten kuljetuksista ja aikatauluista, joiden avulla tiimin toiminta on huipussaan. ”Tekemistä on aina paljon: annan kuljettajille aikataulut, ratkaisen erilaisia suuria ja pieniä ongelmia, autan pyörien kanssa kisojen aikana”, hän kertoo. 
 
Pyörät puretaan jokaisen kisan jälkeen. Jokainen moottorin osa tarkistetaan, puhdistetaan ja pyyhitään. ”Olemme aina käyttäneet Tork-paperia”, sanoo PG Hjortmarker. ”Käytimme pitkään sinistä rullaa, mutta kokeilemme nyt valkoista kaksikerroksista paperia – ja se on uskomatonta. Se on uskomattoman imukykyistä: edes äärimmäisen tahmea jarruneste ei tuota mitään ongelmia.”
 
”Motocross on hyvin kallis laji, kuten erittäin tekniset lajit yleensä ovat”, sanoo Aleksandra Steinberg. ”Olemme äärimmäisen onnekkaita, kun meillä on Tork sponsorinamme. Se on suuri ja vakiintunut tuotemerkki, joka tukee meitä ja uskoo meihin. Olemme kiitollisia kaikesta saamastamme avusta ja tuesta. Näin voimme jatkaa yhteistyötä nuorten kuljettajiemme kanssa ja auttaa heitä saavuttamaan korkeimman mahdollisen tason.”

Se on uskomattoman imukykyistä: edes äärimmäisen tahmea jarruneste ei tuota mitään ongelmia.

PG Hjortmarker

CEC S.I. Racing -tiimin mekaanikko