Facility_maintenance.jpg

Älykkäät saniteettitilat – vähennä valituksia

Jokainen yksityiskohta on tärkeä, kun miljoonalle kävijälle vuosittain annetaan laadukasta urheilukoulutusta. IKSUn Uumajassa sijaitsevat 22 000 neliömetrin urheilutilat pitävät sisällään kaikkea kuntosaleista ja uima-altaista aina kiipeilyseiniin ja sisärantalentopallokenttiin. Niinpä myös saniteettitiloja on oltava runsaasti. Tämä Pohjoismaiden suurin urheilukeskus onkin päättänyt tehdä saniteettitiloistaan älykkäitä, ja valituksista päästään eroon, kun siivoaminen toimii täysin uudenlaisen logiikan mukaan.

Toimitilojen_johto.jpg”Analysoimme jatkuvasti asiakkaiden palautetta ja huomasimme, että siivoaminen näytti ajoittain olevan jonkinlainen ongelma. Meillä oli välillä vaikeuksia taata siivouksen laatu ja saada saippua- ja paperiannostelijat täytettyä ajoissa. Tämä oli ongelma etenkin iltaisin, jolloin kävijöitä on paljon", kertoo Bo Andersson, IKSUn isännöitsijä ja toimitilapalvelujen johtaja.


Yhteyttä_pitävää_siivousta.jpg

Koska urheilutilat ovat niin valtavat, kului IKSUn kumppanilta, Norrlands Miljövårdilta (NMV), jo jopa 64 tuntia päivässä siivoamiseen. NMV ja IKSUn toimitilapalvelut päättivät yhdessä parantaa laatua entisestään ja kokeilla jotain aivan uutta. Käyttöön otettiin Tork EasyCube™ – digitaalinen palvelu, joka yhdistää 300 annostelijaa, jotka sijaitsevat eri puolilla urheilutiloja. Palvelu antaa tosiaikaista tietoa siivouksesta ja täyttötarpeista.


Saniteettitilaa_siivoamassa.jpg

Tork EasyCube™ on auttanut aivan uudella tavalla ymmärtämään sitä, miten kävijät oikeasti käyttävät tiloja. Näin siivoushenkilöstö voi keskittyä useimmin käytettyihin alueisiin. ”Ennen vain yksi neljästä annostelijan tarkastamisesta johti annostelijan uudelleentäyttämiseen. Tämä oli toistuva rutiini ja kaikki annostelijat tarkastettiin aina”, kertoo André Söderberg, IKSUssa työskentelevä NMV:n siivooja.


Siivouksen_aikataulut.jpg

IKSUn kiireiset iltavuorot ovat nyt muuttuneet kiinteiden aikataulujen mukaisesta työskentelystä tarvepohjaiseksi siivoamiseksi. Kun aikaa ei mene hukkaan, tehtävien suorittaminen ajallaan on helpompaa ja siistimmässä kunnossa olevat tilat voidaan jättää seuraavan vuoron siivottaviksi.


Tilojen_ylläpito.jpg


”IKSUn kaltaisissa suurissa tiloissa tiettyyn saniteettitilaan käveleminen sen tarkastamiseksi voi kestää jopa kymmenen minuuttia. Yhden vuoron aikana tulee käveltyä keskimäärin noin 10 000 askelta. Kun käytössämme on Tork EasyCube™, jokaisesta askeleesta on hyötyä”, toteaa Malin Sjöberg, NMV:n IKSUn palveluista vastaava päällikkö.


Henkilöstön_parantunut_motivaatio.jpg

Tork EasyCube™ on parantanut henkilöstön motivaatiota. Aiemmin tylsät ja toistuvat tehtävät tuntuvat nyt mielekkäiltä, kun niitä voi suorittaa tarpeen mukaan, reaaliajassa. Siivoushenkilöstön stressi on vähentynyt, he ovat tehokkaampia ja saavat aikaan enemmän.

Merkityksellistä_siivousta.jpg

”Nyt kun järjestelmä on käytössä, on vaikeaa kuvitella tulevansa toimeen ilman sitä. Työ on nyt niin paljon merkityksellisempää ja hauskempaa. Tuntuu siltä kuin jaksaisin tehdä enemmän, kun tiedän, että kaikki tekemäni työ on mielekästä”, André Söderberg toteaa.


Saniteettitilavalitusten_eliminointi.jpg

Tyhjistä annostelijoista ei tule enää lainkaan valituksia, ja asiakkaat ovat nykyään tyytyväisiä IKSUn siisteyteen. Järjestelmän antamien tietojen perusteella johtoryhmä on voinut tehdä uusia päätöksiä, joilla on pitkäaikaisia vaikutuksia IKSUn liiketoimintaan.


IKSUn_kuntosalin_saniteettitila.jpg

”Olin aliarvioinut tämän järjestelmän hyödyt. Aiemmin johtoryhmämme harkitsi uusien pukuhuoneiden rakentamista ratkaisuksi siivoamisen laatuongelmiin. Tämä olisi maksanut miljoonia”, Bo Andersson kertoo.


Lue lisää Tork EasyCubesta™

Ennen vain yksi neljästä annostelijan tarkastamisesta johti annostelijan uudelleentäyttämiseen. Tämä oli toistuva rutiini, ja kaikki annostelijat tarkastettiin aina. Nyt tiedän tarkalleen, mitä tarvitaan – vilkaisemalla siivouskärryihini kiinnitettyä tablettia.

André Söderberg

Norrlands Miljövårdin siivooja IKSUssa